JAC HOUSE | Dulwich Hill, NSW

January 22nd, 2018


Words by Jenn Hiller

Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW

Contemplating the effect of time and age on buildings has been an ongoing interest of skilled architects Andrews Scott and Anita Panov. This Dulwich Hill project had three main components that had to be contemplated and resolved. The insertion of a new build needed to be navigated with precision around the existing federation cottage and an established Jacaranda tree.

Walk into ‘the great room’ coined for its lofty forms both vertically and horizontally. The new space interconnects the living, kitchen and dining areas and is a busy hub for day-to-day traffic and quiet moments. The rich colours offered by the Aboriginal art, rugs, wood and greenery balance the could-be coldness left by the white and concrete palette. Beside the south-west kitchen is a sizeable triangular window nook. This corner has excellent contact with the garden and guests as they sit and engage with the cook.

Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW

The front cottage is an atypical modest turn of the century build, presenting small and elegantly crafted finishes. Panovscott have made several smart decisions in this area which include a barely noticeable wall pivot door, which reveals a walk-in-robe in the master bedroom. The dramatic transition from cottage to a contemporary extension is defined by two contrasting rooms, a courtyard and bathroom.   The bathroom is a nod to Japanese bathing with minimal tones, lines and a sunken bath. There is an extraordinary association to the outside landscape with a floor to ceiling window into the private courtyard and skylights that soften the palette.

The narrow stairs feel expansive and enjoy a close relationship with the outlook thanks to the vertical void that heightens the feeling of elevation. The study has an intentional view of the tree, absorbs light and breezes due to the windows open ventilation. The additional room on this floor has been reworked to offer three separate framed vistas via a large box framed glass window.   The Jac House extension is balanced perfectly through the architect's considerations of nature, proportions, extravagance with restraint.

Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW

JAC HOUSE | Dulwich Hill, NSW

January 22nd, 2018


Words by Jenn Hiller

Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW

Contemplating the effect of time and age on buildings has been an ongoing interest of skilled architects Andrews Scott and Anita Panov. This Dulwich Hill project had three main components that had to be contemplated and resolved. The insertion of a new build needed to be navigated with precision around the existing federation cottage and an established Jacaranda tree.

Walk into ‘the great room’ coined for its lofty forms both vertically and horizontally. The new space interconnects the living, kitchen and dining areas and is a busy hub for day-to-day traffic and quiet moments. The rich colours offered by the Aboriginal art, rugs, wood and greenery balance the could-be coldness left by the white and concrete palette. Beside the south-west kitchen is a sizeable triangular window nook. This corner has excellent contact with the garden and guests as they sit and engage with the cook.

Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW

The front cottage is an atypical modest turn of the century build, presenting small and elegantly crafted finishes. Panovscott have made several smart decisions in this area which include a barely noticeable wall pivot door, which reveals a walk-in-robe in the master bedroom. The dramatic transition from cottage to a contemporary extension is defined by two contrasting rooms, a courtyard and bathroom.   The bathroom is a nod to Japanese bathing with minimal tones, lines and a sunken bath. There is an extraordinary association to the outside landscape with a floor to ceiling window into the private courtyard and skylights that soften the palette.

The narrow stairs feel expansive and enjoy a close relationship with the outlook thanks to the vertical void that heightens the feeling of elevation. The study has an intentional view of the tree, absorbs light and breezes due to the windows open ventilation. The additional room on this floor has been reworked to offer three separate framed vistas via a large box framed glass window.   The Jac House extension is balanced perfectly through the architect's considerations of nature, proportions, extravagance with restraint.

Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW

get the look


Case Study Planter
Aim Pendant
Gray 07 Armchair
Oan Glass Vases
Saturn Coat Rack
Wall Figure Secretaire
Platter 314 Table
Piani Side Table

Architecture: Panovscott
Photography: Brett Boardman

Shop this Tempo Collection


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

The Contempo Blog

For one London family, this whitewashed paradise is their second home. Their 19th century stone holiday home...
Read more
This Elwood family home is a relaxing space perfectly balancing elegance and luxury with comfort.
Read more
There is something whimsical, personal and quirky about Clovelly House.
Read more
Treetop House, designed by Sydney-based designers Arent & Pyke is a harmonious, colourful, light-filled delight....
Read more
Sydney design studio Arent & Pyke have brought an element of glamorous minimalism to Curatorial...
Read more
Visiting the sun kissed island of Kos is made more spectacular with Casa Cook as...
Read more
To see this duplex’s transformation from three smaller apartments on Fifth Avenue to the grand...
Read more
The deep design detail and skill required to execute the excellence of this type of...
Read more
For an architect, a brief from a client that includes a wish to have a...
Read more
Calming and cool with views to settle the busiest of minds, S House is described...
Read more
The architects whose name is synonymous with the Danish design principles of modern minimalism and...
Read more
The end result of excavations, full restoration of the existing structure and the creation of...
Read more
The winner of the Robin Boyd Award for Residential Architecture is a thing of unequaled...
Read more